Beverwijk 0251-254161 I Uitgeest 0251-750655 info@smc-ijmond.nl
 Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens

Moet u steeds even stoppen met lopen om de pijn te laten zakken? En heeft u van de huisarts de diagnose claudicatio intermittens gekregen, ook bekend als etalagebenen? Dan kunt u bij ons terecht!

Problemen

Claudicatio intermittens, ook bekend als etalagebenen, is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de benen beperkt wordt, meestal als gevolg van vernauwde of verstopte slagaders. Deze vernauwingen worden vaak veroorzaakt door een ophoping van vetten, cholesterol en andere stoffen in de wanden van de bloedvaten, wat leidt tot perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Het hebben van claudicatio intermittens kan ernstige beperkingen met zich meebrengen voor de kwaliteit van leven van een persoon. Simpele dagelijkse activiteiten kunnen moeilijk worden en de mobiliteit kan aanzienlijk verminderd zijn. Bovendien kan deze aandoening een signaal zijn voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, omdat het vaak een teken is van algemene problemen met de bloedsomloop.

Verminderen pijn

Lopen kan uw pijnklachten verminderen en leidt op de langere termijn tot betere resultaten dan dotteren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar voor mensen met claudicatio intermittens. Een van de belangrijkste benaderingen is het stimuleren van lichamelijke activiteit en het volgen van een gestructureerd loopprogramma onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut, dit staat bekend als gesuperviseerde looptherapie. Dit programma kan helpen om de loopafstand te vergroten en de pijn te verminderen door het stimuleren van de groei van nieuwe bloedvaten om de bloedtoevoer naar de benen te verbeteren.

We zijn aangesloten bij het Chronisch ZorgNet (voorheen ClaudicatioNet) en zijn hierdoor gecertificeerd om loopscholing te geven.

Bij SMC IJmond staat Ralf Pronk klaar om patiƫnten te begeleiden bij het omgaan met deze aandoening en om hen te helpen hun mobiliteit en kwaliteit van leven te verbeteren.

claudicatio-intermittens