SMC IJmond / Uitgeest Fysiotherapie heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van longpatiënten met chronische longklachten als COPD en astma. De begeleiding richt zich op het verbeteren van de conditie, verbeteren van kracht in met name de beenspieren en het aanleren  van  een goede ademhalingstechniek tijdens het doen van de oefeningen en bij inspanningen. Tevens is de therapie gericht op het leren omgaan met de aandoening;  het onderkennen van een longaanval, oefenen van ademhalingstechnieken om het hoesten te vergemakkelijken en wat je kunt aanpassen in het dagelijks leven om energie over te houden voor  wat je leuk vindt om te doen

We doen regelmatig metingen aan de kracht en conditie om zo in  de gaten te houden hoe het met u gaat en of er nog sprake is van verbeteringen, gelijk blijven van de klachten of afname van het functioneren.

Uit onderzoeken die overal te er wereld gedaan worden naar de effectiviteit van de behandeling die we voor COPD patiënten hebben, blijkt steeds weer dat fysiotherapie heel veel effect heeft op het welbevinden van patiënten. De mate waarin patiënten blijven of weer gaan [participeren in de maatschappij neemt toe, na starten van e longrevalidatie of therapie.

Vanaf 2019 is de vergoeding voor fysiotherapie bij COPD veranderd vanuit de basisverzekering. Vraag uw huisarts of longarts om een verwijzing met gegevens van de longfunctietesten en uw profiel. Dan kunt u bij ons terecht voor begeleiding.

Ook mensen met hyperventilatieklachten kunnen op ons centrum terecht voor het aanleren van goede ademhalingstechnieken, zodat de (chronische )hyperventilatie onder controle komt.